Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: “Μη Βίαιη Επικοινωνία”

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 στις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “ΜΗ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”.

Η μη βίαιη επικοινωνία είναι μια μέθοδος επικοινωνίας, η οποία αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό Ψυχολόγο Marshall Rosenberg (1934-2015), ως ενας τρόπος επίλυσης συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο. Ο Marshall Rosenberg εμπνέυστηκε αυτή τη μέθοδο ακολουθώντας τις αρχές της πελατοκεντρικής προσέγγισης του Ψυχολόγου Carl Rogers (1902-1987).
Η μη βίαιη επικοινωνία είναι μια φιλοσοφία, μια στάση ζωής, η οποία χρειάζεται συνεχώς να καλλιεργείται. Εστιάζει στα συναισθήματα και τις ανάγκες του ατόμου και των άλλων.
Στόχος της μη βίαιης επικοινωνίας είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο εκφραζόμαστε, αλλά και του τρόπου με τον οποίο ακούμε τους άλλους. Στη μη βίαιη επικοινωνία δεν εστιάζουμε τόσο στις λύσεις των προβλημάτων, αλλά στην επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους και στην ενίσχυση της διαπροσωπικής σχέσης. Η μεθοδος δινει αξία σε μια γλωσσα που προάγει τη καλη διαθεση και ενισχύει την αυτοεκτίμηση ενθαρρύνοντας το άτομο να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη για τις επικοινωνιακές του επιλογές, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των σχέσεών του.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευόμενοι πάνω στο εργαλείο της μη βίαιης επικοινωνίας και να την καλλιεργήσουν εφαρμόζοντάς την στην καθημερινότητά τους.
Εκπαιδευτικοί στόχοι: Γνώσεις: Απόκτηση νέας γνώσης πάνω σε ένα καινοτόμο εργαλείο για την υγιή επικοινωνία. Δεξιότητες: Βελτίωση της επικοινωνίας, ευελιξία, αναπλαισίωση, έκφραση συναισθημάτων. Στάσεις: Αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων.
Δραστηριότητες: παρουσίαση και βιωματικές δραστηριότητες αλληλεπίδρασης.
Εκπαιδευτικές Τεχνικές: Εισήγηση, καταιγισμός ιδεών, ομάδες εργασίας, ερωτήσεις-απαντήσεις.

ΣΤΟΧΟΙ:
Λεκτική/μη λεκτική επικοινωνία , συζήτηση
Συντονισμός με την ομάδα
Συνεργασία
Επικέντρωση στον εαυτό
Ενεργοποίηση
Ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή
Ενεργητική ακρόαση
Διαχείριση της συμπεριφοράς
Δέσιμο ομάδας – ομαδικό πνεύμα
Κριτική-συνδυαστική σκέψη

Διάρκεια: 11:30-13:00
Εισηγήτριες: Ιωάννα Αλπέρτη (Επιστημονικά Υπεύθυνη Ψυχολόγος ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ/ Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων) & Σπυροπούλου Χαρίκλεια (Ψυχολόγος)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για συμμετοχές και πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 215.555.7345