4-10 Μαρτίου: Θεματική εβδομάδα αφιερωμένη στη γυναίκα

Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε. ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Από τη Λυσιστράτη, τους αγώνες των γυναικών της Γαλλικής Επανάστασης για «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», τις εργάτριες στην υφαντουργία και τον ιματισμό στις Η.Π.Α. που με το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» διεκδικούσαν το 1857 οικονομική ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής μέχρι τις διεκδικήσεις για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, τα αιτήματα για τα δικαιώματα της γυναίκας παραμένουν επίκαιρα.

Για την Actionaid Hellas η εβδομάδα 4-10 Μαρτίου είναι θεματική και αφιερωμένη στη γυναίκα με το σύνθημα “Ποτέ και Πουθενά σε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών”. Στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ θα υλοποιηθούν 4 σχετικά εργαστήρια:

• Από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα την «Γυναικεία επιχειρηματικότητα» (4/3).
• Από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Women On Top θα υλοποιηθεί εργαστήριο με θέμα: «Έμφυλη Βία: Ποτέ και πουθενά. Η Βία στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνία» (6/3).
• Από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ θα διοργανωθεί «Αφιέρωμα στη Γυναίκα» για τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τα στερεότυπα αλλά και τους τρόπους επίτευξης της ισότητας (7/3).
• Από το εκπαιδευτικό τμήμα της Actionaid Hellas θα διεξαχθεί εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Δείξε μου το φύλο σου να σου πω ποιος είσαι» με θέμα πώς αναπαράγονται τα έμφυλα στερεότυπα στα λαϊκά παραμύθια και ποιες είναι οι καλές πρακτικές για να αποτρέψουμε την αναπαραγωγή τους (7/3).

Επίσης, στα μαθήματα και τα εργαστήρια που γίνονται στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ θα γίνουν τροποποιήσεις ώστε να ενταχθεί η συγκεκριμένη θεματική μέσα από δραστηριότητες:

  • Στο εργαστήριο έκφρασης για άτομα άνω των 65 που συντονίζει η οργάνωση People Behind, γυναίκες αφηγούνται βιώματα από την καθημερινότητά τους και την εμπειρία τους από τον κόσμο της εργασίας.
  • Στη χορωδία ενηλίκων Polyphonica, οι συμμετέχοντες θα τραγουδήσουν το τραγούδι Bread & Roses που αποτέλεσε σύνθημα των γυναικών που διεκδικούσαν καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Την Παρασκευή 8/3 θα συμμετάσχουμε στο εργαστήριο ενδυνάμωσης γυναικών από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για να γιορτάσουμε όλες και όλοι μαζί την ημέρα της Γυναίκας.
  • Με βιωματικές δραστηριότητες στην Ενισχυτική Διδασκαλία (βιωματικά εργαστήρια για τα φύλα), στα τμήματα εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας για πρόσφυγες και μετανάστες (εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη γυναίκα) και στα μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας (όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά / οι δουλειές του σπιτιού / γυναίκες που έχουν διαπρέψει σε τέχνες και επιστήμες) ολοκληρώνονται οι δράσεις για την εβδομάδα.